S:t Annegatans bokbinderi & konservering

 

Jag är utbildad bokbindare och papperskonservator. Kunskaperna i bokbinderi har jag bl.a. fått på Företagarnas Folkhögskola (tidigare Hantverkets Folkhögskola) i Leksand och Centro del Bel Libro i Ascona, Schweiz, samt genom de många mästare som jag haft turen att få jobba tillsammans med under mina år i yrket. Jag har även gått Konservatorsprogrammet vid Göteborgs Universitet med inriktning på papper och foto.

Under åren har jag fördjupat mina kunskaper inom många olika specialområden inom yrket. Jag har bl.a. gått en kurs om restaurering av bokband för den legendariske bokkonservatorn Bernard C. Middleton, pergamentkurser för Andrea Giovannini, kurs om transparent papper för Hildegard Homburger i Berlin och ett flertal kurser, bl.a. i fransk teknik, för Manne Dahlstedt i Leksand.

Jag har bl.a. arbetat på Landsarkivet i Lund, Arkitekturmuseet i Stockholm och Uppsala Universitetsbibliotek.
För att nämna några av många spännande projekt jag arbetat med, kan nämnas restaureringen av brandskadade böcker från Linköpings Stifts- och Landsbibliotek (Uppsala Universitetsbibliotek, 1997-98), assistans vid dateringen av Skaramissalet (Landsarkivet i Lund i samarbete med avdelningen för kvartärgeologi vid Lunds Universitet på uppdrag av stiftelsen för utgivandet av Skaramissalet, 2002), partibokbinderi med introduktion till många nya maskiner och många hantverksknep (Lindskogs Bokbinderi Eftr., 1993-1994).

Stort som smått, det spännande och det roliga med yrket är just när det är stor variation och då man ställs inför nya utmaningar!